یکی از پرکاربردترین و رایج ترین محصولات پلاستیکی در سراسر جهان که موارد مصرف بالایی دارد، انواع سلفون است.
امروزه سلفون به طیف گسترده ای از فیلم های پلاستیکی گفته می شود که برای بسته بندی مواد مختلف استفاده می شود. خیلی از افراد تصور می کنند سلفون تنها همان پلاستیک های کشسان است که روی ظرف های مختلف می کشند. سلفون در انواع گوناگونی تولید می شود که در این مطلب به بررسی دقیق و کامل سلفون چیست و چه کاربردی دارد می پردازیم.
راهنمای خرید انواع نایلون سلفون
سلفون چیست؟
سلفون نوعی نایلون نازک است که برای استحکام و زیبایی بیشتر در صنعت بسته بندی و چاپ استفاده می شود. نایلون های سلفونی در انواع شفاف یا براق، مات، متالایز، صدفی، شنی و مخملی تولید و عرضه می شوند.
نایلون سلفون یکی از پلیمرهای پرکاربرد در صنعت بسته بندی و چاپ است. سلفون توانسته تحول عظیمی در صنعت بسته بندی ایجاد کند و از دیرباز برای انواع بسته بندی استفاده می شده است. کلمه سلوفان Cellophane به مرور زمان به سلفون تغییر کرده و امروزه با این نام شناخته می شود.
انواع سلفون
سلفون ترس (PP)
سلفون ترس یا همان ترسبافون که به آن سلفون بسته بندی هم گفته می شود، دارای خاصیت چسبندگی نیست و فرایند استفاده و اتصال آن ها به همدیگر باید توسط دستگاه های دوخت انجام شود.
به همین دلیل، این نوع از سلفون ها برای بسته بندی مواد خوراکی یا مواردی که نیاز به یک بسته بندی مستحکم برای پخش و فروش میان عموم مردم است و در صنایعی که نیازمند نایلون هایی هستند که قابلیت تحمل حرارت بالا را داشته باشند، مورد استفاده قرار می گیرد.
سلفون opp
سلفون ترس که از مواد اولیه پلی پروپیلین (PP) تولید شده و انواع گوناگونی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
-
سلفون OPP : این سلفون (مخفف orient polypropylene) یک ورق نازک پلاستیکی از جنس پلی پروپیلن با استحکام و مقاومت بالا می باشد و یکی از مهم ترین موارد در بسته بندی صنعتی خصوصا برای مواد غذایی است. در فروشگاه های مواد غذایی در بیش از ۷۰ درصد از بسته بندی ها از این ماده به صورت تنها یا لمینت شده استفاده می شود.
-
سلفون BOPP : سلفون bopp (biaxally orient polyproplene) حالت ارتقاء یافته OPP که به عنوان یک بسته بندی مستحکم تر، شفاف تر و قوی تر به همراه چاپ پذیری بهتر شناخته شده است و در صنعت بسته بندی کاربرد بسیار اساسی دارد. BOPP به نسبت OPP دارای ویژگی دو محوره می باشد یعنی از هر ۲ سمت خاصیت کشسانی دارد. بدین ترتیب برای کاربرد های چاپی و به خصوص لمینت کارایی بیشتری از OPP دارد.
سلفون بی او پی پی
ویژگی های سلفون bopp شامل گزینه های زیر می باشد.
-
دارای براقیت و شفافیت عالی
-
مقاوم در برابر رطوبت
-
دارای طیفی گسترده و به راحتی قابل دسترس
-
وضوح عالی ، چاپ خوب و مطلوب
-
ضخامت خوب و قابل قبول
-
مقاومت خوب در برابر حرارت و اشعه فرا بنفش
-
با تغییرات محیطی دچار چین و چروک نمی شوند
-
قابل بازیافت هستند
-
وزن سبک
-
محافظت خوب از محصول در هنگام حمل و نقل
بدین ترتیب میتوان گفت که فیلم bopp نقش بسیار مهمی خصوصا در بسته بندی مواد غذایی ایفا می کند، بدین شکل که ماندگاری محصولات را گسترش داده و در نتیجه از فاسد شدن مواد غذایی جلوگیری میکند.
-
سافون CPP : جهت افزایش دوخت پذیری، چاپ پذیری، شفافیت و مقاومت بسته بندی، به صورت یک لایه با دیگر لایه ها لمینت می شود. سلفون cpp با عنوان انگلیسی cast polypropylene film، پلیمری شفاف و تولید شده از مواد اولیه پلی پروپیلن که کاربرد گسترده ای در صنعت بسته بندی های انعطاف پذیر پلیمری است، که اغلب به صورت لمینت شده بر روی ورقه های سلفونی دیگر مانند bopp و opp مورد استفاده قرار می گیرد.
عکس سلفون مدل سی پی پی
سلفون ترس در تمامی انواع خود، قابل تولید به سه صورت می باشد
1 - سلفون متالایز
به صورت ترکیبی از پلی پروپیلن و آلومینیوم ساخته می شود. این نوع از سلفون برای محصولاتی استفاده می شود که به سبب نور خورشید ممکن است فاسد شوند. یکی بهترین مثال ها برای این نوع بسته بندی می توان به پاکت های بسته بندی چیپس اشاره کرد که از داخل نقره ای و از بیرون دارای چاپ است.
2 - سلفون صدفی
ظاهر این محصول به رنگ سفید صدفی است و اغلب برای محصولات فاسد شدنی و نیازمند قرارگیری در یخچال استفاده می شود. البته در بعضی از محصولات مانند بسته بندی های نمک خوراکی نیز از این نوع سلفون استفاده می شود. این محصول در واقع همان سلفون شفاف است که با اضافه کردن مواد افزودنی به رنگ شیری تغییر می کند. بستی و مواد غذایی نیمه آماده نمونه ای از محصولاتی هستند که از سلفون صدفی برای بسته بندی آن ها استفاده می شود.
عکس سلفون صدفی مخصوص نمک تصفیه شده یدار
3 - شفاف (Clear Film)
این سلفون ها شفاف، ضخیم و دارای مقاومت بالا در مقابل حرارت و نور خورشید می باشند. از این نوع بیشتر برای بسته بندی مواد غذایی مانند ماکارونی، سیگار، بیسکوییت، خشکبار، پاستیل، حبوبات، کلوچه، کیک و غیره که باید توسط مشتری دیده شده و در عین حال از اثرات نور خورشید دچار خرابی نشود، استفاده می شود.
سلفون استرچ
این نوع سلفون حالت کشسان و چسبنده دارد و برای بسته بندی نهایی مواد تولیدی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. سلفون استرچ در دو گونه مختلف تولید و ساخته می شود.
-
استرچ غذایی: برای نگهداری بهداشتی مواد غذایی استفاده می شود. سلفون کشی مانع از ورود میکروب و نشستن غبار بر روی مواد غذایی شده و کمک می کند تا بتوانیم مدت طولانی تری غذا را سالم نگه داریم.
-
استرچ صنعتی: یکی از پر مصرف ترین متریال های بسته بندی در کارخانجات می باشد که با نام استرچ پالت بند هم شناخته می شود. این نوع سلفون برای محافظت از محصول دور تا دور آن کشیده می شود تا مانع افتادن و سر خوردن در هنگام حمل و نقل شود.
استفاده از سلفون استرچ غذایی
سلفون حرارتی (سلفون شیرینگ)
سلفون حرارتی یا (Heat Shrink Film) که به سلفون جمع شونده نیز معروف است. برخلاف مدل pp با استفاده از حرارت خیلی سریع جمع می شود. برای بسته بندی مواد غذایی در بطری ها از این نوع سلفون استفاده می شود.
-
نایلون شیرینگ : برای پلاستیک حرارتی جمع شونده یا همان نایلون شیرینگ می توان به پک های ضخیم ۶ تایی آب معدنی اشاره کرد.
-
شیرینگ pvc : برای شیرینگ PVC می توان به پلاستیک های حرارتی کنترل اشاره کرد.
سلفون حرارتی شیرینک
سلفون رولی
این نوع سلفون استفاده گسترده ای در امر چاپ و تبلیغات دارد. این نوع سلفون ها می توانند به صورت رنگی نیز تولید شوند. در روی این نوع سلفون به راحتی امکان چاپ، تبلیغات، چاپ لوگو و موارد دیگر وجود دارد.
ویژگی های سلفون
-
در دمای ذوب بالاتری نسبت به نایلون و نایلکس ساخته شده و استحکام بالاتری دارد.
-
در برابر رطوبت، نفوذ ذرات و نور خوشید مقاوم است.
-
به دلیل براق بودن و قابلیت چاپ پذیری ظاهری زیبا را برای محصولات مختلف فراهم می کند.
-
قیمت پایین سلفون در قیمت نهایی محصول مؤثر خواهد بود.
دلایل جذابیت سلفون برای بسته بندی
از جمله دلایلی که باعث محبوبیت سلفون جهت بسته بندی اقلام گوناگون شده، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
بسته بندی مناسب و زیبا: سلفون بسته بندی علاوه بر شفافیت و براق بودن، به دلیل داشتن قابلیت چاپ پذیری ظاهری شکیل و چشمگیر برای محصولات شما فراهم می کند.
-
حفظ بهداشت محصول: سلفون به دلیل داشتن قابلیت دوخت پذیری، به راحتی دوخت شده و می توان به وسیله آن اقلام مورد نظر را وکیوم کرد. این کار باعث محافظت از محصول در برابر گرد و غبار، میکروب، آلودگی، رطوبت، نور خورشید و سایر عوامل محیطی می شود.
-
مقرون به صرفه بودن: قیمت نهایی محصول یکی از فاکتورهای بسیار مهم در بازار رقابت با سایر تولیدکنندگان است. سلفون بسته بندی به دلیل قیمت مناسب منجر به کاهش چشمگیر قیمت تمام شده محصول می گردد.
استفاده از سلفون در نگهداری مواد غذایی
مزایای بسته بندی مواد غذایی با سلفون ها
-
کم هزینه – بسته بندی نایلون سلفون از سال 1912 وجود داشته است و محصول جانبی صنعت کاغذ است. در مقایسه با سایر جایگزین های پلاستیکی سازگار با محیط زیست، سلفون قیمت پایینی دارد.
-
مقاوم در برابر رطوبت – کیسه های سلفون زیست تخریب پذیر در برابر رطوبت و بخار آب مقاوم هستند و آن ها را به گزینه ای عالی برای نمایش و نگهداری مواد غذایی تبدیل می کند.
-
مقاوم در برابر روغن – آن ها به طور طبیعی در برابر روغن ها و چربی ها مقاومت می کنند، بنابراین کیسه های سلفونی برای محصولات پخته شده، آجیل و سایر غذاهای چرب عالی هستند.
-
قابلیت آب بندی حرارتی – سلفون ها قابلیت آب بندی حرارتی دارند. با ابزار مناسب، می توانید به سرعت و به راحتی محصولات غذایی ذخیره شده در کیسه های سلفونی را گرم کرده و محافظت کنید.
در پایان
انواع سلفون بسته به متریال به کار رفته در تولید و میزان مقاومتی که دارد در زمینه های بیشماری به کار برده می شود که می توان به بسته بندی غذاها، میوه ها و سبزیجات، بسته بندی پوشاک، بسته بندی اسباب و اثاثیه منزل و هر زمینه دیگر اشاره نمود.
به همین دلیل این محصول به یکی از پرکاربردترین مشتقات نایلونی تبدیل شده و زمینه های مصرف متعددی را شامل می شود. با تحقیق در زمینه انواع سلفون می توانید بهترین محصول را بسته به نیاز خود خریداری نمایید.