آتش یکی از خطر ناک ترین و البته سودمند ترین عنصر طبیعت است، اما اگر آتش زبانه بکشد کنترل کردن آن سخت خواهد شد، پس استفاده و داشتن کپسول آتش نشانی در محل کار، خانه و در ماشین یکی از واجبات است.
کپسول های آتش نشانی یکی از تجهیزات پرکاربرد جهت اطفای اولیه حریق هستند که در اماکن عمومی، ساختمان های اداری، پمپ بنزین ها و ... بیشتراز بقیه تجهیزات اولیه اطفاء حریق به چشم می خورند.
استفاده از کپسول های آتش نشانی در برخی مکان ها شاید اجبار قانونی نداشته باشد اما ممکن است هر لحظه به آن ها نیاز داشته باشیم. شاید ما در خودرو، محل کار یا زندگی خود کپسول آتش نشانی نداشته باشیم، اما به هر حال وجود تجهیزات برقی و سیم کشی برق، لوازم گازسوز و لوله کشی گاز و ... به نوعی مرتبط با آتش بوده و احتمال آتش سوزی در محل را افزایش می دهند.
راهنمای خرید کپسول آتش نشانی استاندارد
حتی اگر فقط یک بار نیاز به کپسول آتش نشانی وجود داشته باشد ارزش آن را دارد که سالها آن را (آماده به کار) در خانه داشته باشیم. نکته دیگر اینکه خاموش کردن آتش در زمان شروع هم راحت است و هم خسارت کمتری به وسایل و ساختمان ما وارد می کند.
کپسول های آتش نشانی برخلاف عملکرد یکسان خود از نوع های مختلفی برخوردار هستند که سبب می شود خرید کپسول آتش نشانی کمی برایتان سخت باشد! به همین منظور در این مقاله از طوطی کالا قصد دارد تا شما را با مواردی مهم در خصوص خرید این نوع از تجهیزات ایمنی بیش از پیش آشنا نماید.
کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسول های آتش نشانی، دستگاه های قابل حمل دستی هستند که برای خاموش کردن آتش سوزی های کوچک و یا کاهش تخریب آن ها قبل از رسیدن آتش نشان ها به صحنه استفاده می شوند. آن ها در مکان هایی که شامل نقاط آتش سوزی، در ساختمان ها، کارخانه ها، حمل و نقل عمومی در دسترس نگه داشته می شوند.
انواع کلاس های آتش سوزی
آتش سوزی کلاس A
کپسول های آتش نشانی مربوط به آتش سوزی کلاس A برای برخورد با سوخت های معمولی، از جمله چوب، کاغذ، پارچه، و برخی از پلاستیک ها قابل استفاده هستند. برای ایمن کردن آتش های کلاس A، شما نیاز به اثرات جذب گرما از آب و یا اثرات پوشش (برخی از) پودر شیمیایی خشک است. تمام خاموش کننده های مناسب برای این نوع آتش با یک مثلث حاوی حرف A نشان داده می شوند.
آتش سوزی کلاس B
کپسول های آتش نشانی کلاس B. دارای علامت با مربع حاوی حروف B برای استفاده با آتش سوزی های مایع و گاز قابل اشتعال، از جمله نفت و بنزین است. این خاموش کننده ها با محرومیت اکسیژن مورد نیاز از آتش برای حفظ سوزاندن و مهار انتشار گازهای قابل احتراق کار می کنند.
انواع کلاس های مختلف کپسول های آتش نشانی
آتش سوزی کلاس C
کپسول آتش نشانی کلاس های C مناسب برای آتش سوزی شامل تجهیزات الکتریکی و توسط یک دایره حاوی حرف C قابل شناسایی هستند. هنگامی که تجهیزات الکتریکی را خاموش نمودید، می توانید از خاموش کننده های کلاس A یا B استفاده کنید.
آتش سوزی کلاس D
کپسول های آتش نشانی که برای آتش سوزی کلاس D در نظر گرفته شده برای دسته های فلزات قابل احتراق در نظر گرفته شده است این نوع آتش سوزی ها به یک کپسول آتش نشانی نیاز دارند که با فلز گداخته واکنش نشان نمی دهند و با علامت D در داخل یک ستاره پنج پر قابل تشخیص است.
انواع کپسول آتش نشانی بر اساس ماده خاموش کننده
کپسول آتش نشانی حاوی پودر
این نوع کپسول حاوی بی کربنات سدیم و پتاسیم، فسفات آمونیوم می باشد که این مواد شیمیایی توسط گاز به بیرون پرتاب می شوند و اصولاً برای اطفاء هر نوع حریقی همچون نوع A و B و C و D مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما مؤثرترین کاربرد آن برای خاموش کردن اشتعال مایعات و فلزات و کمترین تاثیر آن برای خاموش کردن اشتعال کاغذ و پارچه است.
کپسول آتش نشانی حاوی آب
این کپسول از آب و گاز برای خاموش کردن آتش استفاده می کند و برای اطفا حریق لوازم چوبی، پارچه، فرش، کارتن، مبلمان و به طور کلی برای آتش نوع A بسیار مناسب می باشد.
فهرست انواع کپسول آتش نشانی با استاندارد های جهانی جهت خرید اینترنتی
کپسول آتش نشانی حاوی کف یا فوم
این کپسول کارایی بالاتری نسب به کپسول آب و گاز دارد و به سرعت سطح مایع مشتعل را می پوشاند و از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری می نماید. این نوع کپسول برای اطفاء آتش نوعB بسیار مناسب می باشد.
کپسول آتش نشانی حاوی CO2
استفاده از گاز دی اکسید کربن سبب حذف سریع اکسیژن و مهار آتش می شود. کپسول کربن دی اکسید بیشتر در اماکن سربسته و برای آتش سوزی های تجهیزات برقی، الکتریکی و الکترونیکی و به طور کلی برای اطفاء حریق نوع B و C مورد استفاده قرار می گیرد.
کپسول حاوی مواد شیمایی (Wet Chemical)
این کپسول ها برای مهار آتش سوزی های ناشی از روغن های خوراکی و مواد چرمی بسیار مناسب هستند. (از این کپسول ها برای مهار آتش سوزی های ناشی از گاز و برق اجتناب کنید)
سایر انواع کپسول آتش نشانی
-
کپسول اتش نشانی محتوی گاز
-
کپسول های حاوی مواد هالوژنه
-
کپسول های آتش خاموش کن حاوی پتو آتش
اطفاء آتش توسط کپسول آتش نشانی
بهترین مارک کپسول آتش نشانی
برند های معروف هیچ گاه اقدام به تولید محصولات بی کیفیت نمی کنند، از این رو خرید کردن این برند ها کیفیت و کارایی مناسبی را به دنبال دارد. با توجه به تحقیق های صورت گرفته برند های زیر از کیفیت و کارایی بالای برخوردار هستند:
-
کپسول آتش نشانی بایا سیلندر
-
کپسول آتش نشانی روناک گاز خزر
-
کپسول آتش نشانی پیشگام
-
کپسول آتش نشانی اطلس
-
کپسول آتش نشانی کاوه
-
کپسول آتش نشانی سپهر
-
کپسول آتش نشانی پیشتاز
نحوه استفاده از کپسول های اطفاء حریق
-
در قدم اول بهتر است که خونسردی خود را حفظ کنیم تا بتوانیم بهترین عملکرد را داشته باشیم.
-
در انتخاب و نوع کپسول نهایت دقت را داشته باشیم، به عنوان مثال در تجهیزات برقی به هیچ عنوان نباید از کپسول های بیوورسال استفاده کنیم و بهتر است که از نوع پودر و گاز بهره ببریم، تا به تجهیزات برقی خودرو صدمه ای وارد نکند.
-
در مرحله بعدی باید به جهت باد دقت کنیم، به دلیل این که اگر ما موافق با جهت وزش باد قرار بگیریم، قطعا کنترل کپسول از دست ما خارج خواهد شد و حتی امکان دارد که به زمین بخوریم.
-
کپسول را اندکی تکان دهید تا کلیه پودر های سفت شده به هم بخورند.
-
ضامن را به آرامی بکشید و شلنگ را با تمام قدرت خود در دست نگه دارد؛ زیرا پس از رها شدن پودر ها کنترل شلنگ از دست شما خارج خواهد شد.
-
حدود 2 تا 6 متر از آتش فاصله بگیرید، نزدیک شدن بیش از حد می تواند به شما آسیب وارد کند.
-
در پایان به صورت جارویی برای خاموش کردن آتش اقدام کنید.
-
پس از اتمام عملیات اطفاء حریق دستگاه را مجددا شارژ و آماده کنید.
کشیدن ضامن مخصوص کپسول آتش نشانی برای استفاده از آن
نکات مهم هنگام خرید کپسول آتش نشانی
نوع خاموش کننده
اولین نکته ای که بایستی هنگام تهیه کردن یک کپسول آتش نشانی به آن توجه داشته باشید، سازگاری مواد خاموش کننده آن با آتش سوزی است که احتمال وقوع آن بسیار بالا می باشد. همانطور که می دانید آتش ها به ۵ دسته مختلف تقسیم می شوند و برای هر یک آن ها نیز باید به دنبال یک اطفاء حریق حرفه ای و مناسب باشید.
به عنوان مثال برای کلاس آتش E که مربوط به آتش سوزی تجهیزات برقی و الکتریکی بهتر است از خاموش کننده های پودر خشک یا کربن دی اکسیداستفاده کنید، چرا که استفاده از خاموش کننده های شامل آب و کف ممکن است باعث جرقه و اتصال شده و یا به سایر بخش های وسیله برقی شما که حساس به آب است، خسارت وارد کند.
خاموش کننده های شامل آب نسبتاً ارزان ترند اما برای آتش سوزی مواد جامد مثل مواد چوبی (کلاس آتش A) مناسب می باشد. و برای خاموش کردن آتشی که حاصل از سوختن مواد پتروشیمی نظیر: بنزین، نفت و گازوئیل و غیره است بایستی از کپسول های حاوی کف استفاده نمایید (کلاس آتش B).
ظرفیت کپسول آتش نشانی
پس از تعیین نوع خاموش کننده لازم است ظرفیت (وزن و تعداد) مورد نیاز برای ساختمان خود را بر آورد کنید. اصولا باید با توجه به وسعت و اهمیت بخش های مختلف از یک سازه مسکونی، تجاری، اداری و همچنین صنعتی به فکر تعیین ظرفیت کپسول و به دنبال آن تعداد کپسول هایی باشید که در محل مورد نیاز است و سپس آن ها را با رعایت فواصل مکانی مناسب از یکدیگر قرار دهید.
پارامترهایی نظیر مساحت ساختمان، نوع مصالح به کار رفته، تعداد تجهیزات و منابع برقی و گازی مورد استفاده در محل و ... از جمله پارامترهایی هستند که وزن، تعداد و فاصله خاموش کننده ها را تعیین می کند.
تاریخ انقضاء کپسول آتش نشانی باید همواره بررسی شود
اندازه آن ها
کپسول های آتش نشانی در اندازه های استانداردی طراحی و تولید می شوند. از کپسول های سبک برای نصب بر روی دیوارها استفاده می شود و از نوع سنگین آنان نیز بصورت ایستاده در نقاط مشخصی از مکان مورد نظر بهره گیری خواهد شد. لازم به ذکر است که نوع سنگین این کپسول های اطفاء حریق در ۲ حالت چرخدار و بدون چرخ تولید می شوند.
طریقه استفاده
نوع استفاده از یک کپسول آتش نشانی نیز از دیگر نکات حائز اهمیتی است که باید پیش از اقدام به خرید این نوع از خاموش کننده های آتش به آن توجه داشته باشید. کپسول های آتش نشانی در دو وضعیت فشاری و بالن دار تولید می شوند که نوع بالن دار آن بیشتر مناسب افراد آموزش دیده و آتش نشان ها می باشد و نوع فشاری آن قابلیت استفاده برای افراد عادی جامعه را دارد.
زمان تخلیه و طول پرتاب مواد
مورد دیگری که باید حتما به هنگام خرید یک کپسول اطفاء حریق به آن توجه کنید، زمان تخلیه محتوای درونی یک کپسول آتش نشانی و همچنین طول پرتاب مواد داخل آن می باشد.
طول پرتاب کپسول های آتش نشانی معمولاً بین 2 تا 7 متر است که به حجم محتویات داخل مخزن، فشار داخل مخزن و زمان تخلیه کپسول (زمانی تخلیه کپسول ها معمولاً عددی بین 8 تا 60 ثانیه است) بستگی دارد.
البته لازم است به طول شلنگ کپسول های آتش نشانی نیز توجه شود. به عنوان مثال زمان تخلیه خاموش کننده با وزن 1 تا 6 کیلوگرم معمولاً بین 8 تا 10 ثانیه و طول پرتاب آنها بین 4 الی 6 متر می باشد. لازم به ذکر است طول پرتاب در حقیقت همان فاصله ایمنی و لازمه فرد دارنده کپسول تا آتش می باشد و نباید از آن جلوتر برود!
دمای محیط نگهدارنده
این پارامتر نیز محدوده دمایی عملکرد کپسول را در شرایط محیطی مختلف نشان می دهد. چنانچه قصد خرید یک کپسول آتش نشانی برای محیط های عادی را دارید، خیلی نیازی نیست به این نکته توجه کنید اما اگر می خواهید برای مصارف صنعتی بزرگ و حساس از تعداد مشخصی کپسول اطفاء حریق استفاده کنید، باید حتما به دمای محیط نگهدارنده کپسول ها که توسط تولید کنندگان بر روی بدنه آن ها درج می شود، توجه کنید تا به وقت خطر با یک کپسول ناکارآمد مواجه نشوید.
انواع کپسول آتش نشانی در سایز و حجم های مختلف
جنس بدنه
از سری نکات مهم دیگری که حتما باید به هنگام خرید یک کپسول آتش نشانی به آن توجه داشته باشید، جنس بدنه، جوشکاری مناسب و همچنین کیفیت کلی ساخت آن بحساب می آید! فراموش نکنید ممکن است شما یک کدام از این کپسول ها را خریداری کنید اما مدت ها از آن استفاده نکرده و تنها این طیف از تجهیزات خاموش کننده آتش بر روی دیوار باقی بمانند.
در ظاهر شاید هیچ اتفاقی برای این نوع از کپسول ها نیافتد اما در باطن نباید این موضوع را فراموش کرد که داخل هر یک از این کپسول ها یک فشار تعیین شده، وجود دارد که می تواند در گذر زمان سبب نابودی بدنه کپسول خریداری شده توسط شما شود.
رنگ بدنه کپسول آتش نشانی
رنگ بدنه کپسول آتش نشانی معمولاً نماینده محتویات داخلی کپسول می باشد. مثلاً کپسول های بیو ورسال به رنگ سبز، کپسول های آب و گاز به رنگ آبی، کپسول های پودر و گاز به رنگ قرمز و ... تولید می شوند. البته استاندارد رنگ ها در کشورهای مختلف متفاوت بوده و خیلی قابل استناد نیست. پس بهتر است بیشتر به نوع ماده خاموش کننده داخل کپسول توجه شود تا رنگ بدنه کپسول.
فشارسنج یا گیج فشار
بر روی تمامی کپسول های اطفاء حریق یک فشارسنج نیز نصب می شود تا شما بتوانید با مطالعه آن متوجه فشار داخل مخزن شوید؛ لازم به ذکر است چنانچه عقربه فشارسنج بر روی محدوده سبز واقع شود، یعنی کپسول کاملا آماده و شارژ برای استفاده می باشد و چنانچه بر روی قسمت قرمز رنگِ سمت چپ واقع شود، یعنی کپسول خالی و چنانچه بر روی بخش قرمز رنگِ سمت راست قرار بگیرد، یعنی کپسول بیش از اندازه استاندارد پر می باشد.
قیمت کپسول آتش نشانی
اصولا عوامل جانبی و اختیاری متعددی نمی توانند بر روی قیمت کپسول آتش نشانی که یک وسیله ایمنی استاندارد می باشد، تاثیر بگذارند؛ اما با این حال به شما توصیه می کنیم پیش از اقدام برای خرید این نوع از کپسول های اطفاء حریق، حتما با افراد متخصص و کارآمد در این زمینه مشورت نمایید.
خرید اینترنتی انواع پرفروش ترین مدل های کپسول آتش نشانی استاندارد با قیمت مناسب
چه موقع کپسول آتش نشانی نیاز به شارژ کردن دارد؟
زمان دقیقی برای آن نمی توان مشخص کرد اما از یک سری فاکتورها می توانید به پر یا خالی بودن کپسول آتش خاموش کن پی ببرید.
-
وزن کردن: کارتریج را از کپسول جدا کنید، کپسول را وزن کرده نباید وزن کارتریج کمتر از ۱۰ در صد وزنی کارتریج باشد اگر کمتر از ۱۰ درصد وزن کم کرده باشد باید آن را شارژ نمایید.
-
فشار کپسول: برخی از کپسول های آتش نشانی که با فشار کار می کنند، روی آن ها معمولا یک گیج وجود دارد که فشار گاز داخل کپسول را نمایش می دهد. کافی است به فشارسنج توجه کنید اگر میزان گاز درون کپسول کم شده باشد نیاز به شارژ دارد.
-
امتحان محلول: در برخی از خاموش کننده ها فشار گاز درون کپسول طی یک واکنش شیمیایی صورت می گیرد. در ازمایشگاه مقداری از مواد شیمیایی درون کپسول را جدا کرده و با هم ترکیب می کنند. سپس میزان گاز تولید شده را اندازه گیری کرده، اگر از حد استاندارد کمتر باشد نیاز به شارژ مجدد دارد.