حتما تا به حال درباره خواص دارویی و غذایی روغن رزماری زیاد شنیده اید و بارها اسم رزماری را روی شربت های سرفه یا شامپوها و لوسیون های بهداشتی دیده باشید. سالیان زیادی است که از این روغن برای مصارف پزشکی و تهیه و پخت غذا استفاده می شود.
اما آیا می دانستید که روغن رزماری برای تقویت رشد مو (موی سر، مژه، ابرو، ریش) و زیبایی و سلامت پوست هم بسیار مفید و کاربردی است؟ در این مقاله از طوطی کالا می خواهیم شما را با خواص مختلف روغن رزماری برای مو، پوست، ابرو و بدن، نحوه استفاده و تشخیص رزماری اصل از تقلبی آشنا کنیم، پس با ما در ادامه همراه باشید.
خواص و فواید استفاده از روغن رزماری برای مو و پوست
رزماری چیست؟
رزماری (Rosmarinus officinalis) درختچه ای همیشه سبز با برگ های سوزنی مانند و رایحه ای چوبی و قوی است. بهتر است بدانید نام رزماری از کلمه لاتین رزمارینوس سرچشمه گرفته است که به معنای "مه دریا" است و احتمالاً به این دلیل این نام را دارد که به آب زیادی برای رشد احتیاج ندارد و می تواند از رطوبت ایجاد شده توسط دریا استفاده کند.
برگ های این گیاه شبیه به سوزن بوده و گل های آن به رنگ صورتی، سفید، بنفش یا آبی است. این گیاه همانند آویشن، پونه کوهی، ریحان و اسطوخودوس متعلق به خانواده نعناع Lamiaceae می باشد، این گیاه معطر بیشتر در مدیترانه و آسیا یافت می شود.
در بسیاری از نقاط جهان رزماری را به عنوان چاشنی غذا می شناسند، اما خواص دارویی، درمانی و رایحه آن از گذشته های دور در طب سنتی مورد استفاده قرار می گرفته است. رزماری به عنوان ملکه گیاهان شناخته می شود، چون فواید متعددی برای سلامتی بدن دارد.
عکس برگ های گیاه رزماری
اسانس روغنی رزماری از برگ ها و سرگل های این گیاه گرفته می شود. روغن رزماری معمولاً به عنوان یک روغن پاک کننده و تقویت کننده شناخته می شود.
روغن رزماری چه عناصر و املاحی دارد؟
تنوع ویتامین ها و املاح معدنی این روغن آنقدر زیاد است که شاید دلیلی برای قدرتمند بودن آن به حساب می آید. ویتامین آ، ویتامین بی، ویتامین دی، نیاسین، کولین ب، ویتامین کا، ویتامین ای، پانتوتنیک اسید ب، فولات، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، روی، مس، منگنز، سلنیم، سدیم و پتاسیم تنها بخشی از مواد معدنی موجود در روغن تهیه شده از گیاه رزماری می باشند.
روغن رزماری اصل حاوی اجزای مفید بسیاری مانند سینئول، آلفا پینن و کافور است. این مواد خاصیت ضدالتهابی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد درد و خلط آور به آن می دهند و به هضم، گردش خون و تنفس بهتر کمک می کنند.
خواص روغن رزماری برای مو
از قدیم مصرف روغن رزماری برای داشتن موهای سالم توصیه می شد و امروز نیز تحقیقات ثابت کرده است که این روغن گیاهی مفیدترین عصاره گیاهی برای مو و تقویت آن است. از مهم ترین خواص روغن رزماری برای مو می توان به موارد زیر اشاره کرد.
خواص روغن رزماری برای تقویت و سلامت مو
1 - تحریک رشد مو و رفع طاسی و کچلی مو
یکی از رایج ترین انواع ریزش مو، آلوپسی آندروژنتیک است که به عنوان طاسی مردانه شناخته می شود، اگرچه در زنان نیز وجود دارد. روغن رزماری اصل در واقع با مکانیسم عملی که دارد به علت این بیماری حمله کرده و آن را درمان می کند.
در یک تحقیق هنگامی که مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک، روغن رزماری رقیق شده را به مدت شش ماه روزانه دو بار در پوست سر خود ماساژ دادند، افزایش ضخامت مو را تجربه کردند. تحقیقات دیگری نشان می دهد که روغن رزماری ممکن است با ریزش موهای تکه ای نیز مبارزه کند.
رزماری دارای خواص ضدالتهابی است، رشد عصب را تقویت می کند و به بهبود گردش خون نیز کمک می کند که مجموعه این عملکرد به رشد موها کمک می کند. در واقع اگر به دنبال روغن برای رشد مو می گردید، روغن رزماری یکی از بهترین گزینه ها می تواند باشد.
2 - جلوگیری از ریزش مو
خواص روغن رزماری به شما کمک می کند اگر سابقه ریزش مو، کم مویی یا طاسی در خانواده دارید، از بروز آن پیشگیری کنید. عموماً در میان سالی بسیاری از افراد کم پشت شدن موها را به دلایل مختلف تجربه می کنند، شما می توانید با مصرف این روغن از بروز آن پیشگیری کرده یا آن را به تعویق بیندازید.
از عوامل ریزش مو کاهش گردش خون در پوست سر است. گردش خون موجب تغذیه فولیکول ها شده و در نهایت مو را تقویت می کند. روغن رزماری با بهبود گردش خون در کف سر، موها را پرپشت و ساقه های آن ها را ضخیم تر می کند. در قسمت های پایانی مقاله، نحوه استفاده از روغن رزماری برای جلوگیری از ریزش مو و تقویت آن را به طور کامل آموزش خواهیم داد.
خواص روغن رزماری برای جلوگیری از ریزش مو و درمان موخوره
3 - رزماری و درمان موخوره مو
برای درمان موخوره، به مدت شصت روز هر شب ریشه موها را به پنج تا ده قطره روغن رزماری (ترجیحا مخلوط با پنج قطره روغن کندش) آغشته کرده و بسیار ملایم با نوک انگشتان به صورت دورانی ماساژ دهید. در طول دوره مصرف روغن رزماری، از آرایشگر خود بخواهید به طور مرتب نوک موها را کوتاه کند.
4 - جلوگیری از بروز عفونت و قارچ
همان طور که اشاره کردیم روغن رزماری خواص ضد قارچی دارد که برای پوست بسیار مفید است. برای جلوگیری از بروز قارچ یا عفونت کف سر، یا درمان قارچ و آکنه سر، چند قطره روغن رزماری به شامپوی خود اضافه کنید.
5 - درمان شوره و التهاب پوست سر
روغن رزماری یک ضدالتهاب فوق العاده است. این روغن با خواص آنتی باکتریایی خود از بروز هر گونه التهاب و رشد باکتری در پوست سر جلوگیری می کند و فولیکول های مو را از آلودگی مصون می دارد. ماساژ کف سر با روغن رزماری می تواند از التهاب، خشکی پوست و بروز شوره جلوگیری کند. خاصیت آنتی اکسیدانی روغن رزماری باعث رطوبت پوست شده و فولیکول های مو را به خوبی رطوبت رسانی می کند و از طرفی خشکی پوست و شوره سر را متوقف می کند.
برای درمان شوره سر، کف سر را به میزان مورد نیاز از روغن آغشته نموده و به آرامی ماساژ دهید تا جذب شود (حتی المقدور تا سه ساعت پس از ماساژ شسته نشود). این عمل را هرشب قبل از خواب به مدت سی روز ادامه دهید.
6 - رطوبت رسانی موهای خشک
روغن رزماری خاصیت آنتی اکسیدانی دارد که با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و پوست را رطوبت رسانی می کند. این خاصیت برای مو و ریشه مو نیز صادق است و رزماری برای موهای خشک نیز بسیار مفید است. برای رهایی از شر خشکی مو، به شامپوی روزانه خود کمی روغن رزماری اضافه کنید یا بعد از حمام چند قطره از روغن را روی کف سر ریخته و ماساژ دهید.
روش دیگر استفاده روغن رزماری برای مو به این صورت است که چند قطره روغن رزماری را چند قطره روغن نارگیل ترکیب کرد و هر روز آن را روی موهای خود ماساژ دهید. این کار را به طور مداوم برای چند ماه تکرار کنید تا اثر آن را روی پاکسازی پوست سر، رشد موها و ضخامت آن ها ببینید.
خواص مختلف روغن رزماری برای رشد مو، ابرو و تقویت آن
خواص روغن رزماری برای ابرو
تاثیر روغن رزماری برای ابرو، مانند تاثیر آن روی موی سر است. یعنی با افزایش گردش خون، فولیکول های مو تغذیه شده و ضیخم تر می شود و سرعت رشدشان افزایش میابد. در نتیجه ابرو پر پشت شده و ریشه آن تقویت می شود.
برای حصول نتیجه می توانید یک قطره روغن رزماری را با نوک انگشت، گوش پاک کن یا فرچه کوچک به مدت یک ماه روی ابرو ماساژ دهید. این کار را بطور مکرر هر شب انجام دهید تا ابروها تقویت شوند.
پیشنهاد مطالعه : سرم تقویت کننده ابرو چیست؟
خواص روغن رزماری برای پرپشتی ریش و سبیل
امروزه داشتن ریش های پرپشت و خوش حالت به معیاری برای جذابیت مردان تبدیل شده است. علت کم پشتی موی صورت، علاوه بر مشکلات ژنتیکی و کاهش هورمون تستوسترون، عدم رسیدگی مناسب به آن است.
ماساژ روزانه پنج قطره روغن رزماری در کنار پنج قطره روغن سیاهدانه و پنج قطره روغن کندش می تواند به بهبود رشد و پرپشتی ریش و سبیل و کمک به نرمی و حالت پذیری آن بسیار کمک کند. دوره مصرف روغن رزماری برای بهبود رشد ریش و سبیل حدود چهل روز می باشد.
پیشنهاد مطالعه : روغن تقویت ریش چیست؟
خواص روغن رزماری برای پوست
شما برای آفتاب سوختگی و رطوبت رسانی پوست می توانید از روغن رزماری استفاده کنید که در زیر توضیحات کاملی را برای شما ارائه می کنیم.
رفع خشکی و ترک پا
روغن رزماری به منظور رفع خشکی و ترک پا نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد. اگر قصد دارید از این روغن برای رفع خشکی پوست و ترک پا استفاده کنید، سعی کنید ۵ الی ۱۰ قطره از این روغن را با سه قاشق غذاخوری جوش شیرین ترکیب کنید.
مخلوط به دست آمده را درون مقداری آب قرار دهید. اکنون پاهای خود را در ظرف مورد نظر به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید. این دستورالعمل به بهترین شکل به منظور رفع خستگی پاها و جلوگیری از خشکی پوست کمک میکند.
روغن رزماری برای رفع ترک دست و پا
درمان سلولیت با روغن رزماری
ماساژ پوست با استفاده از روغن رزماری موجبات بهبود گردش خون را فراهم می کند. به همین علت به منظور از بین بردن چربی های اشباع شده و سلولیت می توانید کاربرد فوق العاده آن را مشاهده نمایید.
اگر قصد دارید یک ماسک برای درمان سلولیت ایجاد کنید، می توانید دو قطره از این روغن را به همراه سه قاشق چای خوری روغن زیتون یا بادام مخلوط نمایید. برای تاثیرگذاری بیشتر می توانید ۲ قطره روغن رازیانه را در مخلوط خود اضافه کنید. حالا می توانید به آرامی این ترکیب را بر روی پوست صورت خود ماساژ دهید. در کمترین زمان با رفع سلولیت پوست و مواجه خواهید شد.
درمان بیماری های پوستی
خواص شگفت انگیز روغن رزماری مانند خاصیت ضد قارچی، ضد عفونی و ضد التهابی به کاهش حساسیت های پوستی کمک فراوان خواهند نمود. به همین علت می توانید از بروز بیماری های مزمن پوستی و عفونت های متعدد مانند درماتیت، اگزما و پسوریازیس جلوگیری نمایید.
درمان آکنه و جوش صورت با روغن رزماری
خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کننده موجود در این روغن نشان می دهد که برای مراقبت از پوست های چرب، یک اسانس ضروری به شمار می رود. این روغن توانسته در پاکسازی پوست و درمان انواع جوش های سرسیاه، کاربرد شگفت انگیز خود را نشان دهد. علاوه بر این، استفاده از این روغن به خوبی می تواند موجبات کاهش تورم و قرمزی آن را فراهم نماید. اگر قصد دارید از یک محصول ارگانیک و طبیعی برای درمان جای زخم و بهبود جای جوش ها استفاده کنید، خرید روغن رزماری به شما توصیه می شود.
استفاده از روغن رزماری برای رفع جوش صورت
برای بهره گیری از قابلیت های این روغن به منظور رفع جوش و آکنه، می توانید مقداری از این روغن را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی صورت خود قرار دهید. پس از آن با استفاده از یک حوله نرم، صورت خود را پاک کنید. در مدت زمان کوتاهی تاثیر شگفت انگیز روغن رزماری برای درمان جوش و آکنه را مشاهده خواهید کرد. همچنین از این روغن میتواند به عنوان درخشان کننده پوست صورت نیز استفاده کرد.
کاهش ابتلا به سرطان پوست با روغن روزماری
روغن رزماری به خوبی می تواند با مهار سلول های سرطانی، مانع تکثیر بیشتر آنها شود. بر اساس آزمایشاتی که تاکنون بر روی این اسانس صورت گرفته است، سطح فوق العاده آنتی اکسیدان این روغن نشان می دهد که به خوبی میتواند از پوست بدن در مقابله با آسیب رادیکال های آزاد نگهداری نماید. شرایطی که این امکان را میدهد به منظور مهار سلول های سرطانی بتوانید از محصولی کامل استفاده نمایید.
فواید دیگر روغن رزماری برای پوست
-
رطوبت رسانی به پوست : یکی از فواید تمام روغن ها برای پوست رطوبت رسانی است. روغن رزماری سریع جذب شده و پوست را مرطوب می کند.
-
درمان آفتاب سوختگی : خواص ضد التهابی این روغن، به بهبود التهاب ناشی از آفتاب سوختگی کمک می کند.
-
مبارزه با پیری پوست : رزماری قاتل رادیکال های آزاد پوست است که عامل اصلی پیروی پوست هستند.
-
جوان سازی پوست صورت : روغن رزماری سرشار از مواد مغذی مورد نیاز پوست می باشد. همچنین با حذف کردن رادیکال های آزاد سطح پوست به جوان سازی پوست صورت کمک می کند.
-
پاکسازی پوست صورت : روغن روزماری به دلیل خواص ضد باکتریایی و همچنین مقادیر زیاد مواد مغذی و ویتامین ها باعث افزایش جریان خون، مانع جذب چربی های مضر میشود که باعث پاک سازی پوست میگردد.
بررسی خواص روغن رزماری برای پوست
خواص درمانی روغن رزماری برای سلامتی
رز ماری همانطوری که قبلا اشاره کردیم به عنوان یکی از پر خاصیت ترین گیاهان شناخته می شود، در قسمت های قبلی به خواص روغن رزماری به رشد و تقویت مو، ریش، ابرو، مژه و سلامت و جوان سازی پوست اشاره کردیم، در این بخش به صورت فهرست وار خواص روغن رزماری را بر بدن و سلامت آن خواهیم پرداخت.
-
درمان عفونت های باکتریایی و ویروسی (سرفه، سرماخوردگی و آنفولانزا)
-
کمک به بهبود مشکلات ریوی و تنفسی
-
کمک به سیستم ایمنی و تقویت آن
-
تقویت و درمان کننده دستگاه گوارش
-
داروی طبیعی و بدون عوارض ضد درد
-
بهبود دهنده گردش خون
-
کمک به بهبود سردرد و میگرن
-
کاهش استرس
-
ضد سرطان
-
پیشگیری کامل از بروز تبخال
-
سلامت دهان و لثه
-
روغن رزماری برای از بین بردن بوی بد
-
به عنوان دورکننده حشرات عمل می کند
عکس روغن رزماری اصل
عوارض جانبی روغن رزماری
روغن رزماری فواید عالی برای بدن، پوست و مو دارد، با این حال این موضوع نباید باعث شود از عوارض جانبی آن غافل شوید . در این راستا به نکات زیر توجه کنید.
-
همیشه توصیه می شود روغن رزماری را رقیق کرده یا از آن به همراه یک روغن حامل استفاده کنید. علت این موضوع این است که استفاده از روغن رزماری در شکل غلیظ ممکن است منجر به درماتیت شود.
-
ایجاد حساسیت : هر ماده ای ممکن است روی پوستتان حساسیت ایجاد کند. پس حتما قبل از مصرف روغن رزماری روی بخشی از پوست دستتان آن را امتحان کنید. در بعضی مواقع ترکیب آن با روغن های دیگر مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل، حساسیت را رفع می کند.
-
منع مصرف برای مبتلایان به صرع : یکی از موارد منع مصرف رزماری برای بیمارانی است که دچار حملات صرع هستند. در موارد بسیاری مصرف رزماری علت اصلی یا عامل تشدید حملات شناخته شده است.
-
افزایش فشار خون : رزماری طبع گرم و خشک دارد و موجب افزایش فشار خون می شود. از این رو افرادی که به پر فشاری خون دچارند، بهتر است این روغن را با احتیاط استفاده کنند.
-
منع مصرف خوراکی : مصرف خوراکی روغن رزماری باعث استفراغ و اسپاسم می شود. مصرف خوراکی خود رزماری هم فقط به عنوان چاشنی توصیه می شود.
-
منع مصرف در زنان باردار و شیرده : بلعیدن مقدار زیادی رزماری یا روغن آن توسط زنان باردار می تواند منجر به سقط جنین شود. بنابراین بهترین کار این است که زنان باردار و شیرده از مصرف روغن رزماری اجتناب کنند.
جلوگیری از روغن رزماری برای ریزش مو
طرز تهیه روغن رزماری در منزل
شما می توانید روغن رزماری را در خانه نیز درست کنید. برای این کار دو روش معمول وجود دارد که در ادامه هر یک را توضیح می دهیم.
روش اول : مقداری برگ رزماری تازه را داخل یک روغن حامل بیندازید. مقدار روغن به رزماری باید ۱ به ۵ باشد. یعنی اگر یک فنجان برگ رزماری دارید باید ۵ فنجان روغن حامل مانند روغن زیتون یا روغن کنجد اضافه کنید. بعد از یک تا دو هفته روغن رزماری شما آماده است.
روش دوم : این روش روغن رزماری خالصی به شما می دهد که باید در مصرف آن احتیاط کنید. برگ های رزماری را همراه مقداری آب بجوشانید و صبر کنید تا آب تبخیر شده و روغن رزماری باقی بماند. روغن را را خنک کرده و جمع کنید. روغن رزماری را در یخچال نگهداری کنید.
چگونه از روغن رزماری برای جلوگیری از ریزش مو استفاده کنیم؟
چندین روش مختلف برای استفاده از روغن رزماری برای مو به عنوان یک ترمیم کننده و ضخیم کننده مو وجود دارد که می توانید از آن ها بهره ببرید. برای شروع هر یک از این درمان ها را یک تا دو بار در هفته امتحان کنید. در صورت تمایل و دیدن نتایج مثبت می توانید کمی بیشتر از آن ها استفاده کنید؛ اما در ابتدای کار بیش ازحد از روغن رزماری برای مو استفاده نکنید.
زیرا این کار می تواند منجر به ریزش زیاد شود که استفاده بیش ازحد از هر روغنی برای مو این حالت را ایجاد می کند. همچنین در مورد روغن رزماری برای موهای چرب باید به این نکته توجه داشته باشید که افرادی که کف سر چرب دارند، روغن را باید تنها به ساقه و قسمت های انتهایی تارهای مو بزنند. روش های استفاده شامل موارد زیر هستند:
عکس روغن رزماری اصل
1 - روغن را مستقیماً روی پوست سر خود ماساژ دهید.
این روش تنها برای افرادی است که کف سر خشک دارند و دچار خارش و خشکی کف سر می باشند. برای این کار حدود 5 قطره روغن رزماری برای مو نیاز دارید که بعد از حمام یا دوش گرفتن به طور مساوی روی پوست سر خود ماساژ دهید.
همان طورکه گفتیم حتماً قبل از استفاده، روغن رزماری را با روغن حامل (مانند روغن جوجوبا یا روغن نارگیل) مخلوط کنید. شستشوی روغن بعد از ماساژ آن اختیاری است و اگر خواستید آبکشی کنید، اجازه دهید روغن حداقل 5 تا 10 دقیقه روی پوست سرتان بماند تا نفوذ و اثرات خود را اعمال کند.
2 - آن را با نرم کننده های خود مخلوط کنید.
این روش به شرط آنکه زیاد مواد را در کف سر ماساژ ندهید، برای افراد با موی چرب مفید است. شما می توانید روغن رزماری را به نرم کننده ها، لوسیون ها یا کرم ها اضافه کنید؛ اما حواستان باشد روغن زیادی اضافه نکنید. حدود پنج قطره در هر اونس روغن حامل یعنی حدود 28 میلی گرم، کافی است.
3 - می توانید آن را به شامپوی خود اضافه کنید.
دستورالعمل های زیادی برای پایه ترکیبات موجود در شامپو در اینترنت وجود دارد. شما می توانید روغن رزماری برای مو را نیز به شامپوی خود اضافه کنید. کافی است دو الی سه قطره از روغن را ابتدا در کف دست ریخته و با مقدار شامپوی مورد نیاز مخلوط کرده و بعد به موها بمالید و مثل همیشه شست وشو را انجام دهید. البته نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. حدود ۵ قطره در هر اونس کافی است.
خرید بهترین مدلهای روغن رزماری با قیمت مناسب از دیجی کالا
نحوه تشخیص روغن رزماری اصل
اگر می خواهید از خواص قابل توجه روغن رزماری بهره مند شوید، باید بتوانید نمونه اصل آن را شناسایی و خریداری کنید. بهترین روش تشخیص روغن رزماری اصل، بررسی ویژگی های فیزیکی و ظاهری آن است.
اولین ویژگی منحصر به فرد روغن رزماری خالص، بوی تند گیاه رزماری است که از آن باید به مشام برسد، روغن رزماری بویی ملایم شبیه به بوی ویکس دارد. اگر در استفاده از این روغن بوی ملایمی از آن به مشام برسد، حتما درجه خلوص آن پایین است.
رنگ این روغن معمولا سبز رنگ بوده و در شیشه های تیره (برای جلوگیری از آسیب نور خورشید) به فروش می رسد. همچنین عدم تهنشین شدن روغن در ظرف می تواند معیاری برای تشخیص اصالت و کیفیت این روغن باشد.
پیشنهاد مطالعه : خواص روغن آرگان برای پوست و مو