سماور زغالی از دیرباز در خانه های ایرانی ها ساکن شده است و هرچه جلوتر می رویم، جلوه ای اصیل تر از فرهنگ ایرانی را به نمایش می گذارد. فرقی هم نمی کند که از سماور ذغالی استفاده شود یا به عنوان یک سماور تزیینی و دکوری به ویترین خانه ها رنگ و لعاب دهد.
در هر صورت، یادآور خاطرات ما و پدران و مادران ما از سنت دیرین نوشیدن چای است. وقتی قوری روی سماور زغالی قرار می گیرد و چای کم کم میل به دم کشیدن پیدا می کند، انگار عطر و بویی از گذشته ها در خانه می پیچد و ما را برای لحظاتی از غم زمانه دور می کند.
در اینم مقاله از طوطی کالا می خواهیم شما عزیزان را با انواع سماور زغالی آشنا کنیم و به آموزش نحوه تشخیص سماور زغالی اصل از تقلبی بپردازیم، همچنین به فواید و مضرات احتمالی استفاده از سماور زغالی اشاره ای داشته باشیم، پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
تصویر سرویس سماور زغالی برنجی اصل چند پارچه
تاریخچه سموار ذغالی
در قرن هجدهم میلادی اولین سماور در شهر تولای روسیه توسط (فئودور لیسیتسین) ساخته شد. عده ای از مردم عقیده داشتند که فئودور طرح ساخت اولین سماورش را از روی سماورهای ایرانی که "خود جوش" نام داشت، ایده گرفته بود.
اولین سماوری که وارد ایران شد، تحفه ای از سوی پادشاهی فرانسه به ناصرالدین شاه بود. در اوایل دوره ناصری داشتن سماور فقط مختص طبقه اشراف بود. اما با گسترش مصرف چای، خرید سماور در زمره وسایل ضروری ایرانیان نیز قرار گرفت. چای یک نوشیدنی محبوب و قدیمی در نزد ایرانیان است. با گذشت زمان چای در طعم های مختلفی تولید شد.
انواع سماور
سماور نفتی
این نوع سماور بعد از سماور زغالی با فاصله زمانی زیادی تولید شد. در ابتدا در ظاهر و اجزای سماور زغالی برای استفاده از آن به عنوان سماور های نفتی هیچ تغییری ایجاد نشد. استفاده از آن به این شکل بود که نفت جایگزین زغال میشد، لیکن به علت مشکلاتی که به وجود آورده بود، برای نفت مخزنی کوچک قرار داده شد. استفاده و تولید این نوع سماور گسترش زیادی یافت، به گونه ای که تولید آن به حدی رسید که به کشورهای دیگر نیز صادر میشد.
سماور گازی
پر کاربرد ترین نوع سماور که با وجود گذر زمان و روی کار آمدن نمونه های جدیدتر، استفاده از آن هیچ وقت متوقف نشد. این نوع سماور در مقایسه با سایر سماور ها کمتر آسیب می بیند و در ساخت این سماور از لوله هایی جهت انتقال انرژی حرارتی گاز استفاده شده است.
انواع سموار برقی - گازی - نفتی
سماور برقی
جدیدترین نوع سماور که جوشاندن آب از طریق انرژی الکتریکی برق صورت می گیرد. سماور برقی در مقایسه با سایر سماور ها مشکلات فنی رایجی پیدا می کند لیکن از نظر کاهش مدت زمان جوش آمدن آب نسبت به بقیه برتری دارد.
بسیاری از آنها بدنه ای از جنس استیل یا شیشه ای دارند، همچنین اغلب آن ها دارای نشانگر میزان آب هستند. ساختمان سماور برقی از دو قسمت عمده شامل قسمت خارجی و اجزای الکتریکی سماور برقی تشکیل شده است. قسمت خارجی سماور شامل: مخزن، در پوش مخزن یا چنبره، پایه و دسته ها است.
سماور زغالی
بدنه سماور زغالی با فلزات مختلفی ساخته می شود و انواع سماور از این نظر پدید می آید، برخی از آنها عبارت اند از: سماور ذغالی برنجی، سماور ذغالی مسی، سماور زغالی استیل
سماور زغالی برنجی آنتیک اصل دست ساز
سماور زغالی چیست؟
اولین نوع سماور، سماور زغالی بوده است، که در این سماورها قسمتی برای منبع آب و شیر آب، قسمتی دیگر هم برای ریختن زغال تعبیه شده است. سماورهای زغالی معمولا با ورقه هایی از جنس نقره، برنج و طلا ساخته شده اند. چای تهیه شده توسط سماور زغالی، طعم بسیار عالی و دلنشینی دارد. در ضمن سماورهای زغالی قابل حمل و نقل هستند و کاربران می توانند، هر کجا که بخواهند سماورهای زغالی را همراه خودشان ببرند.
از معروف ترین و مشهورترین مدلهای سماور زغالی هم می توان به سماور زغالی روسی اصل اشاره کرد که شهرت فراوانی در بین مردم دارد.
انواع سماور زغالی از نظر جنس
قدیمی ترین سماورها معمولا از جنس برنج یا مس بودند. بعدها سماور استیل هم به آن ها اضافه و تبدیل به جنس رایج در تولید سماور و بسیاری کالاهای دیگر مثل کتری، قابلمه، ظروف غذاخوری و ... شد اما زیبایی سماور برنجی در میان انواع سماور بی نظیر است.
سماور زغالی برنجی
فلز برنج (Brass) نسبت به مس خاصیت چکش خواری بیشتری دارد و به همین خاطر ساخت وسایل گوناگون از آن ممکن است راحت تر باشد. مفید بودن فلز برنجی که در ساخت این سماور بکار رفته و همچنین رنگ زیبای فلز برنج سبب محبوبیت خاص آن در بین سایر انواع آن گردیده است.
دمای ذوب فلز برنج بالا و در حدود ۹۰۰ درجه سلسیوس (سانتیگراد) است و در برابر حرارت مقاومت خوبی دارد که برای ساخت انواع سماور زغالی مناسب است. از دیگر ویژگی های این سماور، ایجاد حرارتی یکنواخت است و آبی که در این نوع از سماورها جوشیده باشد بهترین آب برای آشامیدن است.
عکس سماور زغالی برنجی
ورق برنج درخشندگی زیبایی به سان طلا دارد. اگر با روش های تمیز کردن سماور ذغالی، به موقع آن را تمیز کنید و جلا دهید، این درخشندگی همواره حفظ می شود و جلوه قشنگی به فضای شما می دهد.
فلز برنج، نوعی فلز ترکیبی است که از آلیاژ روی و مس و مقداری ترکیبات دیگر ساخته شده است. البته عمده ترین سهم ها در این ترکیب، مربوط به همان روی و مس است و به همین دلیل، خواص طبی هر دو فلز را در خود دارد.
سماور ذغالی برنجی دوام خوبی دارد و از آنجا که هم کاربرد دکوری دارد و هم برای تهیه چای با خاصیت می توان از آن استفاده کرد، بر مدل های دیگر ارجحیت دارد.
سماور زغالی مسی
ورق مس یا مسوار، فلزی زیبا با رنگی منحصربه فرد است که برای انواع سماور زغالی به کار می رود. این نوع سماور نیز از نمونه های قدیمی و با ماهیت سنتی است. علاقه مندان به فلز مس هم به خاطر خواص آن و هم به خاطر رنگ سرخ و درخشانی که دارد، فراوانند.
انواع ظروف مسی در بازار به دلیل این اقبال تولید و عرضه می شود که البته بیشتر در حوزه ظروف پخت و پز و صرف غذاست اما سماور نیز از این جنس ساخته می شود و مورد استقبال قرار می گیرد. زیبایی تنها ویژگی سماور ذغالی مسی نیست بلکه این فلز دارای ویژگی میکروب کشی است و خواص طبی خوبی دارد.
فلز مس نیز خاصیت چکش خواری تقریبا مناسبی دارد و از قدیم برای ساخت انواع ظروف و حتی مجسمه ها از آن استفاده می شده است.
تصویر سماور زغالی مسی اصل قلم کاری شده
در مقایسه نقره و مس، از لحاظ میکروب کشی، خاصیت نقره را بیشتر می دانند اما مسئله ای که سبب ترجیح مس بر نقره می شود شرایط مورد نیاز برای میکروب کشی مس است که در دمای طبیعی ۲۲ درجه و رطوبت عادی ۵۰ درصد صورت می گیرد در حالی که نقره در دمای ۳۵ درجه و با رطوبت ۹۰ درصد که از شرایط عادی فاصله دارد، بیشترین میکروب کشی را انجام می دهد. مقاومت حرارتی این فلز نیز بالاست و از آن برای ساخت انواع سماور ذغالی استفاده می شود.
برای خرید سماور ذغالی مسی بهتر است به این که آیا رنگ آن با سایر چیدمان منزل و فضا هماهنگ است یا خیر توجه داشته باشید.
سماور زغالی استیل
فلز استیل به کار رفته در این نوع سماور، زیبایی فلز برنج و مس را ندارد لیکن کاربرد فراوان آن به سبب ضد زنگ بودن آن است که آن نیز به درجه خلوص آن بستگی دارد. معمولا این فلز را با آهن ربا امتحان می کنند اگر خاصیت مغناطیسی کار کرد، یعنی مقادیری آهن نیز با استیل مخلوط است پس مرغوبیت مد نظر را ندارد.
بهترین جنس و نوع سماور ذغالی کدام است؟
هر سماور ویژگی خاص خود را دارد. اصولا باید ببینید انتظاری که از یک محصول دارید چیست و چه کاربردی از آن مدنظرتان است. اگر قصدتان تنها درست کردن چای است، خرید سماور زغالی استیل کارایی مدنظرتان را خواهد داشت اما اساسا جایگزین های بهتری از جمله سماورهای استیل گازی و برقی برای آن وجود دارند که همه مراحل روشن کردن و استفاده از آن ها به مراتب آسان تر از یک سماور استیل زغالی است.
سماور ذغالی برنجی علاوه بر این که چای را برای شما فراهم می کند، ظاهری به مراتب زیبا تری دارد که کاربرد آن را دکوراتیو نیز می کند. سماور ذغالی مسی هم از نوع سماورهای نوستالژیک و قدیمی است اما رنگ زرد و درخشان برنج خیلی بیشتر از رنگ سرخ مس برای سماور جلوه دارد. ضمن این که به دلیل وجود ترکیبات مس و روی، از خواص طبی هردو فلز بهره مند است.
سماور ذغالی برنجی درخشندگی فوق العاده ای دارد و رنگ آن به طلا نزدیک است. این سماور حسی از اصالت را منتقل می کند. سماور برنجی قطعا به عنوان یک وسیله نوستالژی در کنار سالن پذیرایی شما و خصوصا در ترکیب با دیگر وسایلی که ماهیتی سنتی داشته باشند، خوش می درخشد.
ست سماور زغالی مسی اصل
خواص سماور زغالی
در ساخت سماور ذغالی از آلیاژ برنج استفاده می شود. که خواص سماور زغالی را دو چندان می کند. در نتیجه آب جوش آمده در آن فواید زیادی دارد. خواص سماور زغالی عبارتند از:
-
خاصیت ضد میکروبی
-
از بین بردن بیماری های پوستی و گوارشی
-
خاصیت ضد باکتریایی
-
بهبود عملکرد مغز و فرماندهی درست سلول های مغز
طریقه استفاده از سماور زغالی
اکثر مردم از سماورهای برقی و گازی استفاده کرده اند. ولی تعداد کمی از افراد طریقه استفاده از سماور زغالی را می دانند. امروزه از سماور زغالی اکثرا برای تزئین استفاده می کنند. ابتدا سماور را از پایه آن جدا کنید. داخل تنوره آن زغال بریزید سپس سماور را روی پیک نیک بگذارید.
بعد از گداخته شدن زغال ها، سماور را مجددا روی پایه اش قرار دهید. کمی زغال خام دیگر داخل داخل تنوره بریزید. دودکش سماور را روی بادگیرش بگذارید. در آخر منتظر جوش آمدن آب داخل سماور باشید.
چای دبش درست شده با سماور زغالی برنجی
تشخیص سماور زغالی (برنجی) اصل
هنگام خرید سماور برنجی اصل می توانید آن را با روش هایی تست کنید تا ببینید تماما از ورق برنج ساخته شده یا تنها روکشی از برنج دارد. یک آهنربا را به بدنه سماور زغالی نزدیک کنید. اگر آهنربا به سماور چسبید، سماور از جنس برنج ساخته نشده است. فقط پوشش سطحی آن از برنج است. اگر نچسبید سماور از جنس برنج است.
همچنین می توانید خراشی ریز و ظریف روی بدنه ایجاد کنید. اگر رنگ زرد نمایان شد، یعنی بدنه تمام برنجی است اما اگر رنگ سفید یا نقره ای دیدید، یعنی بدنه از جنس دیگری است و روکش برنجی دارد.
اجزای تشکیل دهنده سماور
سماور یک کالای قدیمی به حساب می آید. که از آن برای تهیه و تدارک یک چای لب سوز استفاده می شود. سماور از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در ادامه با آنها آشنا می شویم.
-
پایه یا کعب : به دلیل شباهت این قسمت از سماور به شکل مکعب، به آن کعب می گویند. تمام بخش های بدنه روی پایه قرار می گیرد.
-
شبکه : این قطعه به صورت مشبک ساخته می شود. شبکه باعث می شود که هوا راحت به داخل سماور راه پیدا کند تا زغال ها بهتر بسوزند.
-
شیر سماور : این بخش توسط ریختگری ساخته می شود. شیر سماور از سه قسمت ماده شیر، نره شیر و برگه شیر تشکیل شده است.
-
پولکی : به حلقه ای فلزی که برای استحکام اتصال ماده شیر به بدنه سماور و زیبایی مورد استفاده قرار می گیرد، پولکی می گویند.
-
بدنه : بخش اصلی سماور است که مخزنی برای آب می باشد. بدنه سماور از سه قسمت دهانه، شکمه و انتها تشکیل می شود.
-
دسته سماور : دسته برای آسانی در جابه جایی در دو طرف بدنه سماور نصب می شود.
-
بخار کش : به حفره ای که در گوشه ای از در سماور قرار دارد، بخارکش می گویند. این قسمت مانع تراکم بخار آب در داخل مخزن می شود.
-
میل و صراحی : این بخش از سه قسمت میل، صراحی و دستگیره تشکیل می شود. برای راحتی در جا به جایی در سماور، میل و صراحی تبیه شده است.
-
بادگیر : بادگیر بر روی در سماور قرار گرفته است. به صورتی ساخته می شود که قوری به راحتی روی آن قرار بگیرد. این بخش هم با شبکه های موجود در آن باعث بهتر سوختن زغال می شود.
اجزاء تشکیل دهنده سماور زغالی
نکات مهم در انتخاب و خرید سماور ذغالی
برای خرید هر نوع وسیله ای لازم است یک سری موارد مهم در نظر گرفته شود که سماور ذغالی هم از این قاعده مستثنی نیست. مهمترین نکاتی که در خرید سماور ذغالی باید به آن توجه کرد
-
نوع استفاده ای است که قرار است از این دستگاه صورت گیرد برای تزئین است یا برای جوشاندن آب؟
-
توجه به جنس و آلیاژ به کار رفته در ساخت سماور
-
میزان حجم و گنجایش آن
-
قیمت سماور و ...
میزان گنجایش و ظرفیت سماور زغالی
یکی از مهم ترین نکات خرید سماور اندازه و ظرفیت آن است. معمولا سماور های ذغالی که در منازل از آن استفاده میشود ظرفیتی از حدود ۲ تا ۱۰ لیتر را داراست. سماورهایی با ظرفیت ۱۰ لیتر تا ۵۰ یا بیشتر را در فضاهای بزرگ و اجتماعی مانند قهوه خانه، سفره خانه و برخی از رستوران های سنتی استفاده میکنند.
طبعا هرچه ابعاد سماور ذغالی بزرگ تر و گنجایش آن بیشتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر است. بنابراین توجه کنید که چه میزان از گنجایش برای شما کافی است. در خانواده های کم جمعیت و خانه های کوچک، خرید سماور ذغالی با گنجایش کم هم می تواند نیاز را برآورده سازد.
سرویس سماور زغالی برنجی قدیمی به همراه سینی و پارچ
نمونه بهترین مدلهای سماور های زغالی پرفروش
1 -
سرویس 7 پارچه سماور زغالی مهرگان مدل قلم آنتیک ظرفیت 1 لیتر
مشخصات محصول
2 -
سرویس سماور زغالی طلایی مات ظرفیت 8 لیتر
مشخصات محصول
3 -
سماور زغالی برنزی مدل آینه ای ظرفیت 7 لیتر
سماور زغالی تماما از ورق 8 دهم برنزی ساخته شده که کاملا ضد زنگ می باشد دسته هاو پایه های سماور از برنز ریخته گری ساخته شده است و دگمه و دسته های ان از چوپ مقاوم ساخته شده است.
مشخصات محصول
4 -
سماور زغالی مهرگان مدل قلم زرد ظرفیت 4 لیتر
مشخصات محصول
5 -
سرویس سماور زغالی 5 پارچه آریان ظرفیت 1 لیتر
مشخصات محصول
6 -
سماور زغالی مدل آینه 4000 ظرفیت 4 لیتر
مشخصات محصول
7 -
سماور زغالی مدل قلمکاری ظرفیت 7 لیتر
سماور زغالی از ورق 8 دهم برنزی ساخته شده و دسته ها و پایه های این محصول از برنز ریخته گری ساخته شده و نسبت به حرارت مقاوم می باشد و دگمه ها و دستگیره ها از چوب اعلا ساخته شده است.
مشخصات محصول
8 -
ست کامل سماور زغالی با ظرفیت 4 لیتر
مشخصات محصول
9 -
سماور زغالی استیل مدل کنتال ظرفیت ۸ لیتر
این سماور با جنس استیل و دستگیره های باکالیتی و به دلیل عدم استفاده از لحیم کاری در جوش دادن درز های آن بسیار با کیفیت و با دوام است و اگر بی آب بماند دچار آسیب نمی شود. این سماور با ظرفیت ۸ لیتر پاسخگوی نیاز افراد یک گروه چند نفره در یکبار جوشاندن آب است.
به دلیل استفاده از استیل در ساخت آن و طراحی منحصر به فرد در کوره زغال و هوادهی مناسب خیلی زود آب را می جوشاند. جای قوری در بغل کوره زغال است و دریچه تنظیم برای باز و بسته کردن مجرای بخار دارد تا چای به بهترین نحو آماده شود. قسمت زغال که در پایین سماور است قابلیت جدا شدن دارد و می توان از آن در مواقع ضروری برای گرم کردن غذا و یا بجای منقل کوچک استفاده نمود.
مشخصات محصول
10 -
سماور زغالی برنجی عبدی مدل صدف گنجایش 3.5 لیتر
سماورهای زغالی عبدی، با استفاده از مرغوب ترین مواد اولیه، کیفیت و ظرافت ساخت بسیار بالا، همواره انتخاب اول اهل فن و صنعتگران این حوزه به شمار می آید. مدل صدف از جمله محصولات پرطرفدار سماورهای عبدی محسوب می شود که تمامی اصول فنی و ساختاری در آنها به بهترین وجه ممکن رعایت شده است.
سری صدف در سه سایز 5 ، 3.5 و 2.5 لیتری و در دو رنگ طلایی و برنجی (طرح آنتیک) تولید شده است. با در نظر گرفتن حجم مورد نیاز و سلیقه شخصی می توانید هرکدام از آنها را انتخاب کرده و از جنس و کیفیت و ظرافت آن نهایت اطمینان را داشته باشید.
مشخصات محصول
11 -
سرویس سماور زغالی 5 پارچه برنجی ظرفیت 4 لیتر
مشخصات محصول