منو

شیردوش چیست، انواع آن کدام است و چگونه استفاده میشود؟

بهترین غذا برای نوزاد شیر مادر است، چرا که نوزاد را از مبتلا شدن به بیماری های گوناگون مصون می نماید. علاوه بر این مورد شیر مادر دارای مقادیر زیادی ویتامین است و مواد مورد احتیاج بدن کودک را تا شش ماه تامین می نماید و باعث سلامتی نوزاد می شود.

اما امروزه مادران به دلایل مختلف مانند کارمند بودن، بیماری و یا حساسیت های سینه ای نمی توانند همواره خودشان به نوزاد شیر بدهند، در این شرایط از وسیله ای به نام شیردوش استفاده می کنند تا پس از جمع آوری شیر، در زمان های مورد نیاز توسط پدر یا پرستار شیر به نوزاد داده شود.

شیردوش چیست

راهنمای خرید انواع شیردوش

اگر شما هم قصد انتخاب و خرید این وسیله کاربردی را دارید در ادامه مطلب از طوطی کالا بیشتر در رابطه با فواید استفاده از شیردوش برای مادر و نوزاد صحبت خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.

شیردوش چیست؟

شیردوش (به انگلیسی Breast pump) وسیله ای مکانیکی است که مادران شیرده از آن به دلایل مختلف برای برداشتن و جمع آوری شیر از سینه ها استفاده می شود. پس از جمع آوری، شیر را می توان فوراً به کودک خود داد و یا در کیسه ها و ظروف نگهداری شیر مادر نگهداری کرد تا بعداً استفاده شود.

شیردوش ها ممکن است دستی باشند که نیروی مورد نیازشان را از طریق حرکات دست تامین کنند یا اینکه برقی باشد که با استفاده از نیروی باتری یا برق کار کنند.

چرا باید از شیردوش استفاده کنیم؟

در ساعات اولیه بعد از تولد، بهتر است تغذیه با شیر مادر، توسط خود مادر انجام گیرد. بیشتر مادران، هنگام شیر دادن نوزاد، نوک سینه اشان زخم می شود چراکه مادر روش صحیح شیر دادن نوزاد، را نمی داند. برای برطرف چنین مسئله ای مادران می توانند از سر شیشه استفاده نمایند. ولی اگر مادر در بیرون از منزل کار می نماید و یا یک سینه آن ترشح شیر داشته باشد، باید از شیر دوش استفاده نماید.

برای بیشتر مادران مواقعی پیش خواهد آمد که نوزاد خود را به دلایلی نظیر مسافرت، کار و یا بیماری از خود دور نگه دارند. پس باید به یاری شیر دوش در این مواقع، شیر برای نوزاد خود ذخیره نمایند. در اصل شیر دوش به مادر یاری بسیاری می نماید.

شیر مادر به مدت 6 ساعت در دمای محیط و 2 تا 3 روز در یخچال سالم می ماند. پس این روش برای مادرانی که در محیط بیرون خانه کار می نمایند، بسیار مناسب است. این مادران می توانند از طریق شیر دوش شیر خود را بدوشند.

از طرفی دیگر شیر دوش باعث بیرون آمدن نوک سینه های صاف شده و باعث می شود که نوزاد راحت تر شیر بخورد. بعضی از شیر دوش ها به گونه ای طراحی شده اند که شبیه مکیدن شیر از سینه مادر است.

فواید استفاده از شیردوش

نحوه استفاده از شیر دوش کودک

مضرات استفاده از شیردوش

  • وقتی شیر دوشیده شده با استفاده از بطری به نوزاد داده می شود، ممکن است نوزاد دیگر پستان را نشناسد و از گرفتن آن اجتناب کند.
  • احتمال دارد شیر دوشیده شده آلوده شود و مشکلات جدی برای سلامتی کودک ایجاد نماید.
  • چنانچه لبه شیردوش مناسب نباشد یا سرعت پمپ خیلی زیاد یا کم باشد، احتمال آسیب دیدن نوک پستان وجود دارد.
  • دوشیدن شیر اضافی و ذخیره آن برای استفاده های بعدی باعث تولید شیر بیشتر می شود، مقدار اضافی شیر می تواند باعث تورم و احتقان پستان ها گردد.
  • تمام مراحل تمیز و ضدعفونی کردن شیردوش پس از استفاده، وقت و انرژی زیادی می گیرد.

نحوه نگهداری از شیر دوشیده شده مادر

شیر مادر به مدت 6 ساعت در دمای محیط و 2 تا 3 روز در یخچال سالم می ماند. در فریزر نیز میتوانید سه تا شش ماه شیر را نگهداری کنید.

لازم است تا شیردوشیده شده را سریعا داخل یخچال قرار دهید و در هوای اتاق نگهداری نکنید. باید شیر مادر را زمانیکه در منزل نیستید در صورت دوشیدن، در یک محفظه عایق و خنک داری نگهداری کنید.

وقتی شیر را داخل کیسه یا بطری میگذارید، روی آن تاریخ را بنویسید تا در زمان استفاده از اولین کیسه ها برای استفاده انتخاب نمائید.

برای گرم کردن شیر آنرا داخل مایکروفر نگذارید. تنها کافی است محفظه را داخل آب گرم مایع قرار دهید و گرم کنید. هرگز شیر گرم شده را دوباره گرم نکنید. زیرا مواد مغذی آن از بین خواهند رفت و خاصیت خود را از دست میدهد.

انواع شیردوش

قسمت های تشکیل دهنده شیردوش

تمام شیر دوش ها از چند قسمت اصلی تشکیل شده اند:

  • پوشش سینه: جامی مخروطی شکل است که در نوک سینه قرار می گیرد و قسمت های رنگی آن اطراف سینه را فرا می گیرد.
  • پمپ شیردوش: محفظه ای نرم است که وظیفه بیرون کشیدن شیر را بر عهده دارد. این پمپ یا به قسمت پوشش سینه و یا از طریق یک تویوب پلاستیکی به پوشش سینه متصل می شود.
  • ظرف شیر: این ظرف در قسمت زیر پوشش سینه قرار می گیرد و قابلیت جدا شدن را دارد. هنگامی که شیر پمپ می شود، شیر درون این ظرف جمع می شود. این ظرف یا به صورت یک بار مصرف است و یا قابلیت استفاده مجدد را دارد.

انواع شیردوش

شیردوش های دستی

این نوع از شیر دوش ها در وهله اول از مکش و سرعت عملیاتی کمتری نسبت به مدل های مشابه با قابلیت کارایی خودکار برخوردار هستند. ولی امکان استفاده از آن ها با توجه به عدم نیاز منابع برقی و تامین کننده انرژی حتی در طول مسافرت نیز امکان پذیر است و با قیمت های به مراتب کمتری نسبت به شیر دوش های خودکار برقی در بازار بفروش می رسند.

بیشتر مادرانی که شیردوش های دستی را انتخاب می نمایند، به دلیل راحتی و شبیه بودن مکیدن شیر به نوزاد می باشد. عمل مکیدن در شیر دوش از طریق دست کنترل می شود.

این نوع از شیر دوش ها نسبت به شیردوش های برقی، ارزان، کوچک و کم صدا است. بعضی از مادران شیر را نمی توانند بدون شیر دوش دستی بدوشند. بعضی دیگر نیز معتقدند که این نوع از شیر دوش ها سینه ها را به طور کامل تخلیه نمی نماید. به همین دلیل ترشح شیر مادر کم می شود. بعضی دیگر نیز دستشان به خاطر پمپ زدن خسته می شود.

شیردوش دستی

عکس شیردوش دستی

شیردوش های برقی

شیر دوش های خودکار اگرچه دارای قیمت های بیشتری نسبت به مدل های دستی هستند، اما استفاده از این شیردوش ها بسیار راحت می باشد. از طریق این نوع از شیر دوش ها می توان تمامی شیر درون سینه ها را تخلیه نمود.

عیب اصلی این شیر دوش ها، سنگینی و صدای زیاد آن ها نسبت به شیر دوش های دستی است. بهتر است، زمانی که نوزاد 3 تا 4 هفته سن دارد، شیر برای دادن به نوزاد دوشیده شود، زیرا اگر دیرتر شود نوزاد دیگر شیشه را نمی گیرد.

از نکات مثبت دیگر این نوع شیردوش سرعت بالا و سهولت در استفاده از آن ها است. این شیردوش برقی با استفاده از باتری یا وارد کردن کابل آن به پریز برق و روشن شدن موتور کوچکش کار می کند.

این نوع شیردوش ها ممکن است بیش از یک لوله یا تیوب متصل شده به پوشش شیردوش داشته باشند. تلمبه یک پنل کنترل کننده با یک سوئیچ دارد که درجه مکش را تنظیم می کند. بعضی از شیردوش های باتری دار روی الگوهای مختلف مکش قابل تنظیم هستند. سهولت استفاده و کارایی بالا نکات مثبت این نوع شیردوش ها محسوب می شوند.

شیردوش برقی

عکس شیر دوش برقی

موارد ایمنی و بهداشتی استفاده از شیردوش

شستن شیردوش اگر زمان شستن قطعات شیردوش را بین هر مرتبه استفاده ندارید، آن را در یک کیسه پلاستیکی تمیز بگذارید، و در یخچال قرار دهید. اما حتماً روزی یک بار آن ها را بشویید.

شیردوش ها دسته دوم استفاده از یک شیردوش شخصی برای بیش از یک نوزاد، و یا قرض یا خرید شیردوش دسته دوم ایده خوبی نیست. اما اگر مجبورید، قطعات را بشویید و تیوب را تعویض کنید. شیردوش دسته دوم می تواند سلامت کودکتان را به خطر بیندازد، زیرا شیر و رطوبت می توانند وارد تیوب شوند و در سازوکار درونی شیردوش که قابل تعویض یا استریلیزه کردن نیستند بمانند.

اما شیردوش های کرایه ای بیمارستان ها برای کاربران متعدد و برای دوام چندین ساله طراحی شده اند. با این شیردوش ها، هر مادری بسته کامل قطعات خود را دریافت می کند. آن ها به نحوی طراحی شده اند که شیر تنها با بسته قطعات شما در تماس باشد و نه با خود شیردوش، در نتیجه هیچ گونه انتقال آلودگی از مادر به شیردوش امکان ندارد.

کیسه های یخ یا فریزری کوچک در اداره داشته باشید تا شیر خود را برای مصرف کودک، خنک و امن نگه دارید.

پیشنهاد مطالعه : بالش شیردهی چیست و چه مزایایی دارد؟

شیردوش برقی بهتر است یا دستی؟

هر نوع از شیردوش مزایا و معایب خاص خود را دارد. انتخاب آن به کاربر بستگی دارد که اولویت های خود را تعیین کند و براساس آن یکی از آن ها را انتخاب کند. برای مادرانی که نمی توانند وقت زیادی را صرف شیردهی کنند، مطمئنا شیردوش برقی بهترین انتخاب است هرچند ممکن است گران تر از شیردوش دستی باشد.

از طرف دیگر شیردوش های دستی قابل حمل هستند و می توان آن ها را در کیف دستی نیز حمل کرد در حالی که حمل شیردوش برقی در خارج از منزل ممکن است کمی دشوار باشد.

نحوه استفاده از شیردوش

تفاوت بین شیردوش برقی و شیردوش دستی

چگونه باید از شیردوش استفاده کرد؟

نکته مهمی که در خصوص بکارگیری شیردوش لازم است به آن اشاره شود زمان دوشیدن شیر و تغذیه نوزاد با استفاده از شیشه است. بهتر است این روش را هنگامی که نوزادتان 3 تا 4 هفته دارد بکار ببرید زیرا پس از این ممکن است کودک نتواند از سینه مادر جدا شود و شیشه را بپذیرد.

برای استفاده از شیردوش دستی یا برقی بهتر است ابتدا از روش کار با آن اطلاعات کافی داشته باشید و دفترچه راهنمای شیردوش برقی را به خوبی بخوانید.

  • دست ها و سینه های خود را با آب گرم بشویید.
  • اجزای شیردوش بخصوص شیردوش برقی را به درستی سرهم کنید و در حال نشسته و با آرامش اقدام به دوشیدن شیر کنید.
  • سر شیردوش باید به دقت روی نوک سینه قرار گیرد به صورتی که آن را تحت فشار قرار ندهد و باعث کشش بیش از حد آن نشود.
  • در این زمان می توانید تلمبه کردن را آغاز کرده و دوشیدن شیر هر سینه را به مدت 10 تا 15 دقیقه تا زمانی که احساس ناراحتی نداشته باشید ادامه دهید.
  • چنانچه به هنگام دوشیدن شیر دچار درد می شوید از شیردوش های سوئیچی استفاده کنید. تعویض جریان و مدل شیردوشی باعث می شود درد کمتری را احساس کنید ضمن آن که به مرور شیر شما افزایش خواهد یافت.
  • اگر لازم است شیردوش را با خود به جای دیگری ببرید حتما آن را در جعبه یا کیفی تمیز که عاری از میکروب باشد قرار دهید. پیش از استفاده از دستگاه نیز از تمیز بودن آن اطمینان حاصل کنید.
  • چنانچه شیری که دوشیده اید بیش از نیاز کودک شما برای یک وعده است، می توانید باقیمانده را در ظرفی تمیز که درب آن به خوبی بسته شود نگهداری نمایید.

خرید اینترنتی بهترین مدل های شیردوش

پاسخ کوتاه به سوالات پر تکرار
قیمت شیردوش دستی و برقی چند است؟
قیمت انواع شیردوش به عوامل مختلفی همچون برند شرکت سازنده، جنس شیردوش، گنجایش و اندازه، دستی یا برقی بودن، کیفیت ساخت و ... بستگی دارد، اما در حالت کلی قیمت شیر دوش از 20 میلیون تومان تا 7 میلیون تومان می باشد.
بهترین مارک های شیردوش کدامند؟
از بهترین و معروف ترین برندها و مارک های شیردوش می توان به برند بیبی لند، اونت، بریسک، یونی مام، نوبی، بیور، مایا، دکتر براونز، فیروز، چیکو، وی، کابانا، رووکو و ... اشاره کرد.
تاریخ به روز رسانی : 1401/11/12
محصولات مرتبطمحصولات مرتبط
شیردوش دستی دکتر براونز جنس پلی پروپیلن مدل BF015-P3
شیردوش دستی دکتر براونز جنس پلی پروپیلن مدل BF015-P3
شیردوش دستی نوویتا گنجایش 150 میلی لیتر
شیردوش دستی نوویتا گنجایش 150 میلی لیتر
شیردوش برقی خودکار امپلاتون مدل BP-700
شیردوش برقی خودکار امپلاتون مدل BP-700
شیر دوش ساده دستی ساونیکس
شیر دوش ساده دستی ساونیکس
شیردوش برقی خودکار بیورر مدل BY40
شیردوش برقی خودکار بیورر مدل BY40
شیردوش دستی بیبی لند مدل Breast Pump
شیردوش دستی بیبی لند مدل Breast Pump
شیردوش برقی آلمانی بریسک مدل XN-2233M2
شیردوش برقی آلمانی بریسک مدل XN-2233M2
شیردوش دستی پلاستیکی مادرشید مدل Breast Pump 02
شیردوش دستی پلاستیکی مادرشید مدل Breast Pump 02
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد